whisky-blog.pl

Blog koneserów i pasjonatów whisky

Festiwal Whisky w Glasgow

16 listopada 2010. Kategoria: Artykuły, Degustacje. 1 komentarz.

W listopadzie po raz pierwszy odbył się Festiwal Whisky w Glasgow. Organizatorami imprezy byli Mark Connelly, whisky whisky whisky i Bill Mackintosh, Glasgow’s Whisky Club

Destylarnie oraz dystrybutorzy bardzo profesjonalnie przygotowali swoje stanowiska. Na festiwalu było dużo osób, znanych i popularnych ze świata whisky.

Rozpoczęcie nastąpiło o godzinie 13-ej, jednakże ciekawa część imprezy odbyła się przed otwarciem.

Jak zazwyczaj miałem okazję spotkać się i porozmawiać ze wszystkimi ciekawymi ludźmi ze świata whisky przed festiwalem

Wejściówka, którą otrzymałem uprawniała mnie do wejścia na teren festiwalu przed jego otwarciem. Kilkadziesiąt osób związanych z przemysłem i sprzedażą whisky mogło się spotkać i porozmawiać zanim zajęli swoje miejsca przy stoiskach degustacyjnych.

Miło się było spotkać i ponownie z nimi porozmawiać. Również bardzo interesujące były spotkania z osobami, które znałem tylko z korespondencji emailowej, facebooka, z różnych forum.

Ciekawym punktem programu festiwalu była degustacja, którą poprowadził Fred H. Laing.

Opowiedział on historię firmy, swojego życia jak również swojego brata. Spotkanie było prowadzone w miłej i przyjemnej atmosferze.

Whisky wybrana na degustację była z tzw. “górnej półki”.

Clan Denny 37 yo, 50.6 %, cask ref.: HH 5768,

Lochside 19 yo, 59.8 %, omc 1957

Speyside finest 45 yo, 53.8 %, OAK 0117

Bunnahabhain 36 yo, 58.4 %, OAK 0111

Laphroaig 12 yo, 59.2 %, omc 1954

Laphroaig 17 yo, Destylowana w marcu 1993, Butelkowana w październiku 2010 October, jedna ze 150 butelek

Port Ellen 27 yo, 50 %, Destylowana w marcu 1983, Butelkowana w październiku 2010, jedna z 217 butelek, Refill Hogshead DL Ref 6708

Po degustacji porozmawialiśmy chwilę z dyrektorem zarządzającym Douglas Laing & Co Ltd.

Ralfy.

Kilka godzin w miłym towarzystwie minęło bardzo szybko.
Na festiwalu można było spróbować whisky wybitne jak również wersje podstawowe dopiero co rozlane przez Destylarnie i niezależnych dystrybutorów.

Wspaniałe wydarzenie zorganizowane z polotem i rozmachem. Pomimo, że zostało zorganizowane po raz pierwszy, wszystko było dopięte na tzw. “ostatni guzik”.
Szkoda, że kolejny festiwal będzie dopiero za rok. Takie imprezy powinny się częściej odbywać.

Dzięki takim imprezą można spróbować już nie osiągalne lub mało dostępne whisky. Podczas festiwalu spróbowałem m.in.:

Glenlivet 39 yo, 41.4 %, cs, Destylowana 1968, Butelkowana 2008, Lonach

Old Pulteney 21 yo, 46 %, DL 5077

Bunnahabhain 25 yo, 43 %, 78413

Breath 11 yo, Destylowana w 1999, 56,6 %, Butelkowana w 2010, butelka jedna z 286, Adelphi

Bowmore 12 yo, 61.9 %, Destylowana w 1998, Butelkowana 2010, butelka jedna z 558

Adelphi’s Liddedale 18 yo 46 %, Batch Release No.: 1, butelka jedna z 2862

Tomatin 32 yo, 55,7 %, Destylowana w grudniu 1975, Butelkowana w maju 2008, butelka jedna z 321, Old & Rare, Platinium Selection, Douglas Laings

Linkwood 21 yo, 50 %,Destylowana w maju 1989, Butelkowana w czerwcu 2010, butelka jedna z 484, Refill Butt DL Ref 6302, Old Malt Cask

Clan Denny 20 yo, 59,4 %, Cask Ref.: HH 5794, Single Grain Scotch Whisky Girvan Distiller, The Hunter Hamilton Company

Balblair Vintage 1978, 46 %,

Speyside 30 yo, 40 %, Secret Bottlings Series , Master of Malt

Bowmore 26 yo, 53,4 %, Destylowana w 1982, Butelkowana w maju 2009, Butelka nr 100 z 195, Cask Type: Refill Sherry, Master of Malt

Royal Brackla 46 %, Destylowana w 1991, Butelkowana w 2009, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

Glenfiddich Snow Phoenix 47.6 %

Podziękowania dla Marka, Cadenhead’s, który zorganizował dla mnie bilet, dla Ralfiego, Ralfy.com za miłą pogawędkę, dla chłopaków, m.in. Royal Mile Whisky, którzy towarzyszyli mi w podróży na festiwal oraz w degustacjach, dla Billa Mackintosh, Glasgow’s Whisky Club za wejściówkę na teren festiwalu przed jego otwarciem, dla Chrisa i Łukasza, Edinburgh Whisky Blog za sample: Balblair 1989 (2nd release) i 2000 (1st release), dla Martina Grant, Moet Hennessy za informację dotyczącą pracy w przemyśle spirytusowym w Polsce.

I na koniec wielkie dzięki dla wszystkich, z którymi miałem przyjemność się spotkać tego wspaniałego popołudnia.

Written by mik_us - Visit Website

Last 5 posts by mik_us

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Musisz się zalogować aby móc komentować.


Verified by MonsterInsights