whisky-blog.pl Blog koneserów i pasjonatów whisky whisky-blog.pl » Diageo używa whisky do zatkania dziury w Planie Emerytalnym

whisky-blog.pl

Blog dla koneserów whisky

Diageo używa whisky do zatkania dziury w Planie Emerytalnym

5 lipca 2010. Kategoria: Artykuły. Brak komentarzy.

Jak podaje Nytimes: Diageo, producent Johnnie Walkera znalazł innowacyjną drogę do załatania deficytowej dziury w planie emerytalnym: wykorzysta do tego dwa miliony beczek dojrzewającej whisky pochodzącej z jego szkockich destylarni.

Diageo powiedział w czwartek że przeniesie prawo własności whisky wartej 430 lub 645 milionów funtów na partnerską fundację emerytalną. Pracownicy Diageo raczej nie otrzymają na emeryturze whisky zamiast gotówki, ale pozwoli im to mieć gwarancję że nie odejdą z pustymi rękoma jeżeli firma nie wywiąże się z płatności.
Zostanie utworzona partnerska fundacja emerytalna, która będzie trzymać dojrzewającą whisky jako aktywa podała w swoim oświadczeniu Diageo, która również wytwarza Guinnessa i wódkę Smirnoff.

Jako część umowy, Diageo zgodziło się płacić partnerksiej fundacji emerytalnej 25 milionów funtów rocznie w sprzedającej obecnie whisky kiedy ona dojrzeje po trzech latach i zastępować ją nowymi zapasami.
Umowa wygaśnie po 15 latach w momencie kiedy Diageo odkupi whisky, która pochodzi z destylarni takich jak Oban z zachodniego wybrzeża Szkocji.

…………………………………………………………………………………

Emerytalny deficyt Diageo wynosił 862 miliony funtów na początku kwietnia. Firma również poinformowała że przekazała 197 milionów funtów na emerytalne zasoby. Diageo spodziewa się że nowa umowa emerytalna nie wpłynie znacząco na płynność finansową i nie spowoduje żadnych zawirowań w wartości netto ich zasobów.

Dopisek autora artykułu:

W Wielkiej Brytanii oprócz państwowej emerytury wiele osób dostaje także emerytury z miejsca swojej ostatniej pracy tzw. company pension.

Written by mik_us - Visit Website

Last 5 posts by mik_us

Join the forum discussion on this post

Be Sociable, Share!

Zostaw komentarz

Musisz się zalogować aby móc komentować.