whisky-blog.pl

Blog koneserów i pasjonatów whisky

AnCnoc online – torf, truskawkowy dżem i szkocka tradycja

30 czerwca 2025. Kategoria: Artykuły. Brak komentarzy.

Degustacja online z AnCnoc – tradycja, torf i truskawkowy dżem

W   czerwcu 2025 roku odbyła się kolejna odsłona degustacji online zorganizowanej przez W Club, podczas której zaprezentowano portfolio szkockiej marki AnCnoc. Spotkanie prowadził Chris, menedżer sprzedaży w firmie International Beverage, do której należy destylarnia Knockdhu – producent whisky AnCnoc.

Zrzut ekranu 2025 06 29 233137

Początek od „New Make Spirit”

Wydarzenie rozpoczęło się nietypowo – od degustacji świeżo wydestylowanego alkoholu, czyli tzw. new make spirit. Mimo mocy blisko 69% ABV, uczestnicy zgodnie zauważyli jego zaskakującą delikatność i owocowość. Wśród dominujących nut smakowych wymieniano maliny, śliwki, dżem truskawkowy i lukrecję.

AnCnoc 12-letni – klasyka marki

Kolejnym trunkiem w degustacji była 12-letnia wersja AnCnoc – najpopularniejsza i najbardziej rozpoznawalna whisky w ofercie. Dojrzewa głównie w beczkach po bourbonie, choć nieoficjalnie zawiera też niewielki procent beczek po sherry. Whisky wyróżnia się delikatnością, lekką wanilią, nutami jabłek i subtelnym finiszem.

AnCnoc 16-letni – głębia bez przesady

Następnie zaprezentowano nową, 16-letnią odsłonę AnCnoc, która zastąpiła wcześniejszą 18-latkę. Whisky dojrzewa wyłącznie w beczkach po bourbonie i oferuje nuty orzecha, drewna, popcornu oraz lekką woskowość.

Wersje torfowe – dwa spojrzenia na dym

Chris wyjaśnił, że destylarnia Knockdhu produkuje whisky torfową przez pół roku, a nietorfową przez drugie pół. Torf pochodzi z Highlandów, co przekłada się na łagodniejszy i bardziej ziemisty dym.

Peated Sherry Cask

Finiszowana w beczkach po sherry. Łączyła dym ogniska z owocową słodyczą – porównywano ją nawet do „wędzonego boczku z truskawkowym dżemem”.

Peated 10 Year Old

10-letnia wersja torfowa dojrzewa wyłącznie w beczkach po bourbonie. Wyróżniała się nutami dymu, pikantności, przypieczonego drewna, ale też zaskakiwała czystością i świeżością.

Anegdoty i ciekawostki

  • Destylarnia Knockdhu nie ma centrum dla odwiedzających, ale “jeśli ktoś zapuka, to zazwyczaj go wpuszczą”.
  • Produkcja odbywa się tradycyjnie – bez komputerów, z tablicami i kalkulatorem jako głównym narzędziem.
  • Jednego z psów kierownika destylarni nazwano żartobliwie “Trumpf***er”, co miało zaskakiwać turystów.

Ulubione whisky i zakończenie

Zapytany o swoją faworytkę, Chris bez wahania wskazał AnCnoc 12-letnią jako whisky, która łączy wszystko: miękkość, głębię i przyjemność picia. Uczestnicy najczęściej wskazywali jako faworytki 16-latkę oraz torfową 10-latkę.

Na zakończenie udostępniono kod rabatowy 15% na wszystkie whisky z degustacji (z wyjątkiem new make). Zapowiedziano również premierę nowej 21-letniej wersji w 2025 roku.

Podsumowanie

Degustacja AnCnoc była świetną okazją do poznania zaskakująco szerokiego portfolio tej marki. Pokazała, że można tworzyć whisky tradycyjną, ale bez nadęcia. Z charakterem, pasją i szczyptą humoru.

„Whisky jest po to, żeby ją pić – nie stawiać na półce. Otwórzcie ją, bo jest wtorek.” – Chris

Wirtualna degustacja whisky AnCnoc już za nami, ale możesz poznać jej przebieg, pełne smaki i historie prosto ze Szkocji – zobacz pełną relację online.

Written by Administrator mik_us - Visit Website

Last 5 posts by mik_us

Zostaw komentarz

Musisz się zalogować aby móc komentować.


Verified by MonsterInsights