Springbank w SMWS
17 marca 2011. Kategoria: Artykuły, Degustacje. Brak komentarzy.
Produkcja whisky w Destylarni Springbank już została przeze mnie opisana. Dodam wiec przy okazji wpisu o degustacji w SMWS kilka nie wymienionych szczegółów.
Dyrektor Produkcji Destylarni Springbank, Frank McHardy, podkreśla jak ważna jest dla niego tradycyjna metoda produkcji . Czasami nazywa siebie żartobliwie kustoszem muzeum Springbank. Młynek, który używają do mielenia ziarna ma już 65 lat.
Mało możemy już znaleźć destylarni, które u siebie przeprowadzają i nadzorują cały proces produkcyjny w starym stylu.
Na terenie destylarni pracują 34 osoby.
Słodowanie jęczmienia jest nadzorowane przez 6 osób ok. 5 dni – temperatura podłogi 15 stopni jest regulowana jak za dawnych lat poprzez otwieranie i zamykanie okien, drzwi.
Za torfienie whisky:
Springbank 8-10 ppm
Longrow 50 ppm
W jednym z pomieszczeń znajduje się archiwum, a w nim butelki ze spirytusem, które służą do porównania smaku i zapachu.
Springbank 18 yo, jest to whisky mieszana w kadzi drewnianej, większość czasu dojrzewała w beczce po sherry. Na zmianę można wyczuć w niej nutki toffi i mięty.
W magazynie dojrzewa już 21 letnia whisky, zanim jednak będzie ona dostępna to warto spróbować jej młodszą koleżankę.
W tym samym pomieszczeniu, gdzie się miesza w/w whisky, znajduje się dużo mniejszy stalowy zbiornik w którym następuje vattowanie Ginu.
Większość decyzji dotyczących produkcji jest podejmowana na podstawie organoleptycznej – co za praca.
Czarna tablica zastępuje komputer.
Po rozlaniu whisky do butelek, każda z nich jest oglądana na tle świetlnego monitora.
Whisky magazynowana jest w sposób wydawało by się chaotyczny, jednakże jest to działanie specjalne na wypadek np. pożaru. Destylarnia nie zatrudnia Kipera.
Najwięcej bo aż ok. 70 % produkuje się Spingbank, następnie 20 % Hazelburn i 10 % Longrow.
Wracając do degustacji, mieliśmy okazję spróbować whisky z dwóch destylarni, OB oraz nie zależnie butelkowane.
Kilkerran 7 yo, 10/ 167 – 54
Whisky z destylarni zakupionej przez Springbank w 2004 roku.
Przyjemne połączenie: słodka i torfowa
Zapach jak na whisky 7 letnią – wspaniały.
Hazelburn 8yo
Pierwsze 3 lata dojrzewała w Sauternes Wood. Po ocenie dobrego smaku i koloru whisky spędziła 5 lat w beczce po Bourbonie.
Na zakończenie napiszę kilka słów o następującej whisky:
Springbank 27.86, 10 yo, 50.7 %, Colour co-ordinated whisky, Destylowana w kwietniu 2000, Cask: Red wine barrique, jedna z 316 z butelek
Bardzo aromatyczna. Czerwone wino, jarzębina, papryka. W smaku delikatnie słodka, bardzo owocowa. Owoce jeżyn, śliwki. Finisz dymny.
Jak podczas każdej degustacji w SMWS, nie zabrakło dobrej, lekkiej przekąski.
Tym razem była to rybka.
Mam nadzieje, że nie pochodząca z jeziora znajdującego się w rezerwacie, nie opodal Destylarni Springbank ;)
Przy ciekawej rozmowie z szefem produkcji pora posiłku szybko nam minęła i dyrektor wrócił do prowadzenia prezentacji.
Dziękuję za chwilę prywatnej rozmowy i ciekawą degustację zorganizowaną w SMWS.
Last 5 posts by mik_us
- Glenfarclas 1999 cask #7500 - April 17th, 2022
- Degustacja Cadenhead - February 25th, 2022
- Tobermory - December 26th, 2021
- Jeść czy nie jeść o to jest pytanie - October 3rd, 2021
- Blog Roku 2011 - January 12th, 2012