Wiosenne spotkanie the Glenkeir Club
3 lipca 2011. Kategoria: Degustacje. Brak komentarzy.
Wiosenną porą odbyła się kolejna degustacja the Glenkeir Club w sklepie the Whisky Shop na Victoria Street.
O samym klubie i miejscu spotkań pisałem już w innym artykule, dodam więc jeszcze tylko kilka spostrzeżeń, które mi się ostatnio nasunęły, oraz napiszę o prowadzącym degustacje.
Klub ma już swój pięcioletni dorobek o którym rozpisują się miejscowe gazety. Posiada ponad kilkaset członków i jest największym aktywnym klubem na świecie. Mój numer członkowski jest dwu cyfrowy, od kilku lat z podziwem oglądam jak w szybkim tempie klub się rozrasta.
Podczas każdej degustacji poznaje osoby z rożnych zakamarków świata. Niesamowite w jak wielu krajach whisky posiada swoich entuzjastów.
Mogło by się wydawać, że członkostwo w takim klubie jest drogie i dostępne tylko dla niektórych osób. Na szczęście tak nie jest. Członkostwo kosztuje 12,5 funtów rocznie.
Podejrzewam, że w najbliższej przyszłości klub rozrośnie się jeszcze bardziej. Już teraz oferuje on zniżki przy zakupach on-line. W planach jest większe wykorzystanie jego strony internetowej.
A teraz kilka słów o prowadzącym degustacje w Edynburgu.
Darren Leitch zarządza trzema sklepami Whisky Shop w Edynburgu. Jest ekspertem w temacie whisky. Dla Whisky Shop pracuje już ponad 12 lat. Dzięki doświadczeniu zdobytemu przez te lata jest w stanie pomagać nie tylko pasjonatom i koneserom lubiącym degustować dobre whisky, ale również kolekcjonerom o zazwyczaj specyficznych upodobaniach.
Wielu kolekcjonerów skupia się na jednym rejonie lub nawet na jednej destylarni, są również tacy, którzy zbierają swoje kolekcje związane z jednym niezależnym dystrybutorem.
Tak wymagającym klientom tylko osoba śledząca rynek od kilkunastu lat jest w stanie doradzić, w czasami dla nich ciężkich momentach, gdy muszą wybrać pomiędzy dwoma interesującymi ich butelkami whisky.
Nie jest to hobby tanie, jak się można domyśleć.
Bowmore 10 yo, 56.5 %, Bottled 2010, First Fill Bourbon BarrelTempest Small Batch N. 2 Release
Benriach 15 yo, 50 %, Solstice, port cask
Niesamowity aromat, dymna i słodka.
Benriach był małą rodzinną firmą. Dwa lata destylarnia była zamknięta. Czasami produkują w niej whisky torfową.
Dalmore Tay Dram, 40 %, Season 2011, The Dalmore Rivers Collection
Jest to whisky z ciekawej kolekcji.
Część przychodów z jej sprzedaży trafia do fundacji, która zajmuje się ochroną i regulowaniem rzeki Tay.
Glen Garioch 12 yo, 43 %
Arran 12 yo, 46 %, destylowana latem 1998, butelkowana jesienią 2010
Destylarnia Arran sześć lat temu wyprodukowała torfową whisky.
W roku 1995 właściciel lubił lekką whisky, więc taką produkował. Od tamtej pory destylarnia miała kilku innych właścicieli.
Geograficznie wyspa Arran leży w rejonie Lowland.
Last 5 posts by mik_us
- Glenfarclas 1999 cask #7500 - April 17th, 2022
- Degustacja Cadenhead - February 25th, 2022
- Tobermory - December 26th, 2021
- Jeść czy nie jeść o to jest pytanie - October 3rd, 2021
- Blog Roku 2011 - January 12th, 2012