whisky-blog.pl

Blog koneserów i pasjonatów whisky

Spotkanie w pracowni

25 sierpnia 2010. Kategoria: Degustacje. Brak komentarzy.

Wczorajsza degustacja po raz kolejny nas miło zaskoczyła. To jest wspaniałe w degustacji whisky że pojawiają się botlingi bardzo różniące się od typowych rozlewów poszczególnych destylarni. Czasami mamy utarte opinie o danej whisky, destylarni i nie próbujemy ich zweryfikować. Nie chodzi tu bynajmniej o posiadaną opinię na temat danej destylarni ale o to że wydaje nam się że nie jest ona nas w stanie zaskoczyć.

Tak też się stało z zaproponowanymi samplami (Springbank) dla forumowiczów BOW. Nie miały one tak dużego powodzenia jak sample z innych destylarni.

Nie mniej jednak nie rozczarowały one a wręcz przeciwnie, bardzo miło zaskoczyły:

1. LONGROW destylowana w październiku 2001, butelkowana 20 maja 2010 w ilości 414 butelek. 8 letnia 58,5 % OB, Shiraz hogshead, Limited Edition “Reopening Distillery” for Springbank Society Members, cask strength

Zapach: Pierwsze wrażenie: nie przypomina w zapachu whisky z destylarni Springbank, przy degustacji w “ciemno” podejrzewalibyśmy że jest to dymny sherrowy starszy rocznikowo Bowmore…

Smak: wytrawny, starsze podkłady smakowe – skąd one się biorą w 8 letniej whisky ? nie czuć mocy 58,5 %,
sherrowo dymny, owocowy, oceaniczny

Finish: wyraźny, słodki owocowy, dymny,

Uwaga: Smakuje jak dużo starsza whisky.

2. HAZELBURN destylowana w maju 1998, butelkowana w maju 2006 w ilości 600 butelek, 8 letnia 56,7 %, OB, refill sherry cask, Limited Edition for Springbank Society Members, cask strength

Zapach: bez dymny, oceaniczne powietrze (nie plażowe – bardziej bryza morska), kandyzowane owoce z keksu (babka m.in. z rodzynkami i bakaliami)

Smak: słodki, brak torfu, delikatny posmak likieru, owoce kandyzowane,

3. LONGROW destylowana w czerwcu 1996 butelkowana w kwietniu 2009, 12 letnia 57,6 %, OB, Fino sherry single butt, Limited Edition for Springbank Society Members, cask strength

Zapach: Zaraz po otwarciu – guma, delikatny anyżek, po odstaniu nutki wermutowe, ziołowe

Smak: słodki przechodzi w wytrawny. goryczka ziołowa, delikatnie drożdżowy podobnie jak nie wydestylowany Laphroaig (beer).

Bardzo przyjemne whisky – sample jeszcze są dostępne. Polecam.

Po samplach z BOW przyszła kolej na koleżeńskie sample:

Bowmore 12 yo DL OMC, 50 %
destylowana w styczniu 1995
butelkowana w styczniu 2007

Zapach: oceaniczna sól, nie rażący dym,

Smak: typowy Bowmor taki jak smaki i zapachy w destylarni. Wywołuje miłe wspomnienia z pobytu i spacerów po okolicy.

Inchgower 27 yo,
OD RM. 55,6 %
destylowana w 1976
butelkowana w 2004

Zapach: jabłka kosztele, kompot z gruszek i śliwek (tzw. lengrod”), słód

Smak: słodowy, deserowy, bardzo przyjemna codzienna whisky powyżej średniej.

Miło zaskakująca i ciekawa degustacja.

Written by mik_us - Visit Website

Last 5 posts by mik_us

Zostaw komentarz

Musisz się zalogować aby móc komentować.


Verified by MonsterInsights